Att nå framgång som författare

Många läsare har nog någon gång önskat att få utforska ett eget universum i en författares roll. Hur man blir bra på det beskrivs i andra artiklar på denna blogg. När man så sakteligen börjat öva upp sin förmåga att skapa fängslande och trovärdiga berättelser kommer man förmodligen ha en önskan att få dela med sig av berättelser till andra. Många är det som försöker få sina böcker publicerade men desto färre som lyckas. Det finns dock vissa sätt som gör det enklare att ta sig in på litteraturens marknad.

Kontakta många förlag

Förlagens sammanställningar visar att det är ett mycket litet antal manus som godkänns för utgivning varje år jämfört med hur många redaktörerna får ta emot. Kvoter på en femtiondedel brukar kunna nämnas. Sannolikheten är självklart liten men fortfarande inte obefintlig. Att på något sätt ta personlig kontakt med redaktören underlättar. Det är också bra att sända manuset till många förlag, och inte enbart de mest exklusiva och välkända. Är boken mycket bra kommer man sannolikt kunna nå en stor publik i vilket fall.

Ta till sig av kritik

I hela processen kommer man förmodligen stöta på många åsikter om boken. Bland annat går det ofta att få från förlagen själva. Självklart kan det kännas tufft att höra kritik mot delar av en bok man tycker mycket om. Ibland kanske man till och med får höra att man borde skriva en helt annan sorts böcker. Detta är dock väl menat och sagt av en anledning och man är nästintill dum om man väljer att helt strunta i dessa åsikter. ”Kill your darlings” är ett viktigt mantra att bära med sig.

Ge ut själv

Ett alternativ är att faktiskt publicera boken själv. Genom personliga kontakter och genom lokala bokhandlare går det att nå en publik. Är boken mycket bra kommer man kunna upptäckas som författare på detta vis.